Van kerk en moskee tot hoogbouw in Geel.

Na tijdens het kick-off debat van 25 maart 2018 gepeild te hebben naar de ambities van de verschillende politici, gaan we op zondag 29 april van start met het eerste inhoudelijke debat. De mogelijke thema's en onderwerpen zijn legio, het was geen eenvoudige opdracht om een keuze te maken. Tijdens uitzending 2 van 't is Geel en 't Kiest hebben we het over patrimonium en stadsontwikkeling.

Toekomst voor de Geelse kerken?

In deel één zal het kerkenplan aan bod komen. Het stadsbestuur stelde een kerkenplan op, waarin bepaald word wat er met de verschillende parochiekerken moet gebeuren. Volgens dit plan zouden 4 van de 12 kerken verdwijnen. Niet als gebouw, wel als gebedshuis. De kerken van Stelen, Holven, Punt en Winkelomheide zouden ontwijd worden en een andere bestemming krijgen. Maar dat valt niet bij iedereen in goede aarde. Onder meer in Winkelomheide is er protest tegen het plan. Zondag luisteren we naar één van de initiatiefnemers van de actie tegen het kerkenplan, en vragen we naar de meningen van stadsbestuur en oppositie.

Nieuw islamitisch centrum

Terwijl de kerken leeglopen, lijkt er heel wat animo te zijn voor een nieuwe moskee. Momenteel zijn er 3 moskeeën, gespreid over het Geelse grondgebied. Met een nieuw Islamitisch centrum zouden deze allemaal een plek krijgen in een nieuw multifunctioneel gebouw aan de Leunen. De plannen worden zondag uit de doeken gedaan door de woordvoerder van de vzw achter het project. De aanwezige politici geven meer duiding en hun meningen hierover.

Vredegerecht en telescopische zuil

De stad Geel bouwde een nieuw vredegerecht, maar dit zal nooit in gebruik genomen worden. We vragen aan de panelleden hoe het komt dat er uiteindelijk helemaal geen vredegerecht meer is in Geel, waarom er toch in de infrastructuur werd geïnvesteerd en wat er nu moet gebeuren met de accommodatie. En ook de telescopische zuil, het nakende kunstwerk op de Markt, komt ter sprake. De eerste voorbereidende werken zijn gestart en het ziet er naar uit dat het monument nog voor de zomer zal verrijzen. Maar waarom komt het er, wat gaat het kosten en waarom duurt het zo lang vooraleer het af is?

Hoogbouw in Geel

In het tweede uur werpen we een blik op bouwplannen van hoog niveau, letterlijk dan. Want er staat wat op stapel in Geel. Denk maar aan het Astor zorgproject van 14 etages en een hotel van 11 verdiepingen hoog. En is er van het project Distelakker nog sprake? Waar kan wat, en hoe hoog mag het dan? Hoeveel hoge gebouwen komen er in de toekomst nog bij, wat zijn de voor- en nadelen en vooral: wat vindt de Gelenaar hier zelf van?

Nieuwe stationsomgeving

Ook de stationsomgeving zal een metamorfose ondergaan. We werpen een kritische blik op de plannen die voorliggen en vragen de meningen van de aanwezige politici en mensen in het publiek.

Het belooft alvast een goed gevulde uitzending ze worden. Wens je zelf ook je mening te delen? Kom dan zondag 29 april naar Café De Werft tussen 11u en 13u, want ook het publiek kan reageren. Of, deel je mening vooraf via deze link. En ook via de Facebookpagina van Geel FM kan je tijdens de uitzending reageren.